Politics

?

Radiografia situatiei politice actuale

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

Disciplina: Antropologie
Nume profesor curs: Romulus Brancoveanu
Nume profesor seminar: Laurentiu Gheorghe
Nume: Trifan
Prenume: Bianca-Ioana
Grupa: 308
Specializare: Studii Europene

Radiografia situatiei politice actuale

Din dorinta de a prezenta un eveniment regasit in politica actuala din perspectiva antropologica, voi incepe prin a defini ceea ce reprezinta antropologia, care este intelesul ei si cu ce se acupa antropologii.
Antropologia a aparut ca disciplina oicumenica, obiectul ei fiind omenirea ca intreg sau, altfel zis, cultura la scara unitatii esential-umane de maxima extensiune. Perceptia globala si vag structurata a obiectului a fost apoi completata cu una din ce in ce mai amanuntita, trecandu-se treptat si spre studiul celorlalte unitati existential-umane: grupuri etnice, comunitati reprezentative, pana la individ ca purtator ultim al culturii1.
Daca ar fi sa iau toate aceste idei si in funtie de ele sa fac o presupusa evaluare a situatiei din Romania, oare unde m-as opri In primul rand cred ca m-as referi la nivelul de cultura existent in aceasta tara, la cat de mult conteaza cultura pentru a ajunge la conducerea unui stat (Romania) si nu in ultimul rand care sunt reprezentantii de seama a acestei natiuni… Si tot asa, as putea continua mult si bine fara sa ma opresc o bucata buna de vreme.
Care este situatia mea ???favorita??? la ora actuala este greu de decis avand in vedere palmarezul acestor politicieni care ne guverneaza. Imi este greu sa extrag din contextul actual o situatie sau un eveniment evidentiat unic deoarece realitatea la care suntem supusi este formata dintr-un ???amalgam??? recurent de oameni incompetenti si decizii gresite.
Pentru aceasta generatie nascuta la granita dintre comunism si conceptul idilic de capitalism, ce nu a simtit gustul amar al lipsei de libertate, dar al carui subconstient este imbibat cu sperantele de mai bine a parintilor, ma simt motivata sa aflu care sunt factorii care au dus la neincrederea si dezamagirea oamenilor.
1. Gheorghita Geana, ??? Antropologia cullturala??? capitolul ???Personalitate???
Nu pot spune ca Romania nu a progresat in ultimii douazeci de ani, din contra, progresul
este foarte vizibil daca ne raportam la Mall-urile care umbresc blocurile darapanate, terasele care impanzesc vechiile centre istorice, masinile de lux care sfideaza saracia in care traim si multe alte exemple. Dar daca ne raportam la ???progresul in om??? , acesta nu este vizibil. Dimpotriva, este un regres caci valorile morale s-au degradat, lipsa de cultura este compensata de tupeu si nesimtire, iar intelectualii ajung sa ingroase randurile somerilor. Si de ce am ajuns aici Probabil din cauza incapacitatii noastre de a ne alege conducatorii si incapacitatea conducatorilor de a renunta la propriul lor interes pentru binele colectiv. Auzim mereu aceasi ???mestecare de talas ore in sir , nu auzim nicio idee, toate sunt niste prefabricate verbale pe care le arunca unul in gura celuilalt2???. Din nefericire, parca in aceasta tara nu se mai gandeste. Avem aliante politice create din convenienta intre doctrine politice opuse, avem acuzatii de coruptie dupa care impacari si alte aliante, suntem spectatori dar si partasi ai unui circ existential ce din nepasare sau din dezgust, pe alocuri deja ni se pare hazliu.
Este cu putinta ca toti acesti oameni care ne conduc sa fie atat de lipsiti de scrupule incat sa nu aiba bunul simt, timp de douazeci de ani, sa-si schimbe propriile lor castiguri imediate, daca nu cu binele unui popor, macar cu imaginea de salvatori ce puteau oricand sa si-o creeze, sau pur si simplu nu au fost capabili. Dar daca romanii nu au fost capabili, de ce alte popoare, apropiate ca istorie si cultura au putut sa avanseze atat de mult dupa era comunista Poate pentru ca suntem ignoranti si pentru ca ne multumim cu putin. Altfel cum ne putem explica faptul ca acceptam toate aceste neregularitati care se petrec pe scena politica romaneasca…
In continuarea acestei lucrari voi evidentia unele dintre cele mai pronuntate neregularitati la nivel de conceptie publlica.

2. Cristian Tudor Popescu, ???Gandul???
Conform clasificarii mele, acestea se incadreaza astfel:
1.Neregularitati legate de competenta profesionala pentru ocuparea unui post de conducere.
In aceasta categorie se incadreaza majoritatea ministrilor Romaniei , care au fost pusi in aceste functii pe criterii politice si nicidecum in baza studiilor si pregatirii profesionale. Ne putem mandrii cu ministrii ai sanatatii ce nu au nicio legatura cu medicina care impart si gestioneaza banii publici fara a avea capacitatea de a intelege modul in care gandeste un medic si care sunt necesitatile reale ale pacientului. De asemenea, nu ne lipsesc ministrii ai economiei ce nu detin notiuni economice de baza si care se incurca in declaratii si in estimari.
Care este concluzia care se poate deduce din aceste cazuri Simplu: politica romaneasca se bazeaza mai degraba pe sfere de influenta decat pe valoarea si pregatirea profesionala a omului.
2.Neregularitati legate de gradul de cultura a personajelor politice.
Ce ar fi viata in Romania fara personajele pitoresti ale lumii politice, care ne distreaza si ne ???incanta??? in fiecare zi prin simpla lor prezenta; Fara mitul ciobanasului autohton care ???ridica??? si ???zideste??? biserici din banii de buzunar, fara ticurile verbale si greselile de gramatica care fac deliciul opiniei publice, si nu in ultimul rand imposibilitatea conjugarii verbului ???a fi??? in calitate de limba straina pentru anumiti, ???oameni pamanteni care este???. Aceste figuri, parca scoase din operele lui Caragiale nu numai ca se discrediteaza pe ei insisi si institutiile pe care le conduc, dar diminueaza increderea oamenilor in toata clasa politica si totodata ne creaza noua ca tara o imagine externa gresita.
In incheierea acestei clasificari sper cu toata credinta ca dilema primului ministru cu privire la problema tancurilor care ???merg prin desert??? si a ???avioanelor care nu zboara prin norul vulcanic??? va fi cat mai repede clarificata.

3.Neregularitati legate de imaginea si perceptia publica.
Cred ca undeva in subconstient, majoritatea romanilor s-a obisnuit cu faptul ca exista coruptie, ca aproape orice se poate rezolva daca ai o cunostinta sau daca ai suficienti bani, ca exista multe fraude si licitatii castigate pe nedrept, ca se fura la nivel inalt. Alegerile se transforma intr-un circ ieftin din care ???toata lumea are ceva de castigat???, ierarhia impartirii puterilor stabilindu-se in functie de cat de frumos stii sa minti, care are gura mai mare iar noi votam in speranta ca cel care va junge la putere va avea bunul simt sa nu ia luciul mai mult al saraciei din aceasta tara. Alegerea: gresita ca de obicei dar pe cine sa alegi…( -eu l-am ales pe cel care mi-a dat faina si grau, simbolistica a faptului ca vor sa ne scoata din saracie.- imi pare rau pentru tine…eu l-am ales pe cel care mi-a dat o pilota, semn ca ne va fi mai bine de aici inainte…; iar dialogurile pot continua). Vina nu este doar a lor, sa fim seriosi…nu s-au urcat la tronul suprem ???plin de ciolane??? singuri. Noi si pregatire noastra culturala, spiritul vehement de turma i-au ajutat sa ajunga acolo unde sunt. Ce mai este de facut in acest caz Sa te plangi. Trasatura specifica romanului. Aflat in impas acestuia nu-i mai ramane decat sa se planga. Sa se planga si sa nu faca nimic. Iar ei, politicienii nostrii ???ilustrii??? se dau in stamba afirmand: ???Nu stiu la ce echipa joaca Horia Roman Patapievici??? sau ???Sunt atat de nervos si suparat, incat nu vorbesc decat administrativ???, etc.
Concluzia ar fi una destul de trista…Gradul de incultura, lipsa de educatie si egoismul au adus tara intr-un impas major, motiv pentru care imi permit sa-l citez pe marele filosof al Greciei antice care spunea ca ???filosofia este singura cale spre cunoasterea adevarata ??“cunoastere Formelor-, asadar filosoful ar trebui sa conduca statul???3.

3. Platon, ???Republica???
Intrebarea de la curs: De ce se utilizeaza termenul de revolutie pentru schimbarile sociale radicale
Termenul de revolutie indica ???o schimbare de sens???, o schimbare semnificativa ce se produce intr-o perioada relativ scurta de timp4 si care inseamna separarea ireversibila intre un sistem si altul. Revolutiile pot avea loc numai in societatile in care masele au o ???constiinta sociala??? mai deyvoltata. Acesta este motivul pentru care in Antichitate sau in Evul Mediu nu se poate vorbi despre revolutii politice, ci de revolte sau rascoale, si tot aceasta este motivul utilizarii termenului de revolutie pentru schimbarile sociale radicale.

4. www.wikipedia.org ???Revolutia???

BIBLOGRAFIE:

1.Achim Mihu ???Antropologia culturala???, Editura Dacia, Cluj-Napoca 2002
2.Gheorghita Geana ???Antropologia culturala??? Editura: Gabriel Stanescu.-Bucuresti:Criterion Publishing, 2005
3.Gilbert Durand ???Stiinta despre om si traditia??? Editura: Aura Christi si Andrei Potlog; -Bucuresti: Ideea Europeana,2006
4.Peter J. King ???O suta de filosofi??? Editura: Rao, 2006
5.www.wikipedia.org
6. www.Jurnalul.ro
7.www.Gandul.ro

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

x

Hi!
I'm Victoria

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out